Cursussen ‘Focussen voor professionele begeleiders en behandelaars’

Het cursustraject ‘Focussen voor professionele begeleiders en behandelaars’ is geschikt voor beroepskrachten die (intensieve) persoonlijke begeleiding of therapie geven. (academisch en HBO+ niveau)

De opleiding biedt een gedegen methodische onderbouwing. De deelnemers leren (aspecten van) focussen in hun eigen tempo integreren in hun persoonlijke manier van werken.

Tenzij al een workshop is gevolgd bij Sentir, doen de deelnemers vooraf aan het cursustraject een individuele proefsessie om te ervaren of de methode en de cursus aansluiten bij wat ze zoeken. Zo’n individuele proefsessie kan ook via skype gedaan worden.

Bij afsluiting van de modules ontvangen de deelnemers een certificaat.
De basisopleiding beslaat 3 modules. de eerst twee modules beslaan 4 dagen (verspreid) en de laatste 3 dagen. Het is mogelijk om alleen module 1 te volgen als afgerond geheel.

Module 1 is een gedegen kennismaking met het zelf focussen, het begeleiden van medecursisten en het toepassen van aspecten van focussen bij cliënten binnen de eigen methodiek. Ook wordt er een begin gemaakt met het werken met de Innerlijke Criticus. Zowel theoretisch als praktisch wordt de kennismaking met de methode zorgvuldig stap-voor-stap opgebouwd.

Module 2 is verdiepend en uitbreidend voor zowel het zelf focussen als voor het werken met focussen in begeleidingssituaties: per fase van het focusproces wordt nauwkeurig gekeken en uitgeprobeerd welke interventies aansluiten en het proces bevorderen en welke niet. De begeleider vindt zijn eigen stijl en woordkeuze hierbij. De Innerlijke Criticus komt uitgebreider aan bod en er is aandacht voor het werken met het Kind van binnen.

Module 3 is gericht op het inzetten van focussen in begeleidingssituaties waar hindernissen zijn waardoor het focusproces zich extra moeilijk ontvouwt, zoals bij cliënten die zeer nerveus of rationeel zijn of afhankelijk of kritisch.
Het met goed gevolg afsluiten van module 3 geeft toegang tot de vervolgopleiding ‘Opleiding tot Focusbegeleider’.

Naast de reeds geplande basisopleiding is het ook mogelijk cursussen op maat te organiseren voor een specifieke doelgroep. Voor verdere informatie over tijden, prijzen etc: zie agenda.

Enkele reacties van deelnemers cursussen focussen

  • Een GZ-psycholoog: “In deze cursussen heb ik nu eens echt concrete handvatten en richtlijnen gekregen, die ik meteen kan toepassen.”
  • Een coach/maatschappelijk werkster: “Ik voel mezelf als begeleidster nu rustiger en opener. En ik merk dat de cliënten het focussen als heel prettig ervaren.”
  • Een trainer: “Ik gebruik meteen al elementen van focussen in mijn trainingen en juist die oefeningen maken veel indruk”
  • Een psychotherapeut: “Hoewel ik focussen vóór de opleiding al kende, voel ik me nu deskundiger en pas het meer en diepgaander toe.”